Страх от „проклятието на фараоните” в Египет заради нарязана гробница

14:56, 10 авг 19 / Любопитно 25 1194 Шрифт:
Topnovini

Археолози „биха тревога” заради плановете на Египет за преместване на древна гробна камера, случайно намерена по време на полицейска акция срещу иманяри. Министерството на античността на Египет реши да премести древна гробница, открита на археологическия обект Ал-Даябат в провинция Сохаг в новия музей в Кайро, предизвиквайки вълна от възмущение сред изследователите.

В Египет са открити следи от неизвестна древна цивилизация

"В новия музей на административната столица всички важни фигури и туристи от цял свят ще имат шанса да видят гробницата, което ще позволи на хиляди, ако не и на милиони хора да й се насладят.”, заяви Мустафа Вазири, секретар на зам. началника на Върховния съвет за антики, съобщи Спутник, цитиран от БГНЕС.

Гробницата от времето на Птолемей принадлежи на благородник, наречен Туту и жена му, за която се знае, че е танцьорка на древноегипетската богиня Хатор.

Според „The Sun”, след неотдавнашното изявление на министерството, стените на гробницата са нарязани на парчета, за да може да се транспортира по-лесно. Решението за разглобяване на гробната камера беше оправдано от министерството като необходим ход, за да се спаси гробницата от „повреди на изключително отдалеченото място, където тя [в момента] е изолирана [и] може да бъде подложена на опустошение или грабеж“.

Откриха уникалната „счупена“ пирамида за посещение на туристи

Археолозите обаче изразиха опасенията си, че добре запазената гробница може да бъде повредена при преместването, а британския вестник добавя и опасенията на местните от „проклятието на фараоните”, което се отприщва срещу всеки, който „смущава мумия”.

Обикновено Египет се придържа към седмия член на Венецианската харта за опазване и реставрация на паметници и забележителности, който гласи, че: „Паметникът е неделим от историята, за която свидетелства, и от обстановката, в която се намира. Преместването на всички или част от паметник не може да бъде разрешена, освен когато защитата на този паметник изисква или когато това е оправдано от национален или международен интерес от първостепенно значение ".

"Преместването на тази гробница е явно нарушение на Венецианската харта за възстановяването на исторически места; и това, което прави министерството, е да унищожи тази античност, вместо да я спаси", заяви египетската археоложка Моника Хана пред „Daily News Egypt”.

В гробницата има две малки стаи с два саркофага и около 50 мумифицирани животни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама