Ще издържи ли имунитетът на българина треската в държавата? (Тема с продължение…)

09:00, 10 авг 19 25 1614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови и нови болести и проблеми тестват имунната система на българина и обществото ни като цяло. Африканската чума по свинете завзема нови територии, а у нас е появи и първият потвърден случай на западнонилска треска. Проблемите в здравеопазването продължават -  медицинските сестри излизат на протест, а нуждаещите се от белодробна трансплантация у нас отново остават без шанс за операция. На фона на това се оказа, че две осиновени в САЩ българчета са съвсем далече от "американската мечта" и през последните години са били тормозени от осиновителите си, без изнституциите у нас да подозират.  това. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.


„Kъща на ужасите“ вместо американска мечта
Зловеща история с осиновени в чужбина българчета шокира обществото. Осиновени преди 8 години близначки се оказаха жертви на домашно насилие от американските им родители - двойка от градчето Съмървил, щата Мисури. Случаят става известен в началото на юли, когато едно от момичета на 14 години е разказало пред съседи, че не е хранено от дълго време. След сигнал от съседите осиновителите са арестувани за тормоз, а властите открили в дома им 10 деца – осем техни и двете осиновени българчета.
Извършеният първоначален медицински преглед показал, че едно от българчетата има паразити, а сестра ѝ раздут корем поради недохранване, не са установени следи от сексуално насилие или други наранявания. Децата са настанени в помещение под полицейска закрила, където пребивават близо месец.
Процедурата по осиновяване на близначките е извършена през май 2011 г. Едното от децата е със специални нужди, тъй като е с умствена изостаналост, но въпреки това кандидат-осиновителите са заявили, че искат да осиновят децата. Според международните изисквания, в първите 2 години след осиновяването, България е получавала доклади от американските социални служби за състоянието на близначките. От тях става ясно, че момичетата са се адаптирали добре към семейството и са били изключително привързани към родителите.
От Министерството на правосъдието обясниха, че преди конкретния случай не са имали сигнали, че двете деца са малтретирани. До този момент ведомството няма данни за други малтретирани деца при осиновяване в чужбина.

Проверки в БАБХ, докато чумата завзема нови територии
През изминалата седмица бяха регистрирани нови огнища на африканска чума в страната. До момента има 30 огнища сред домашни свине, основно в Северна България, като шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Първи случаи на заразата бяха констатирани в Смолян и Шумен, но там, както и през последните случаи, са заразени диви прасета. През седмицата Община Свищов обяви бедствено положение до 11 август заради чумата. Дотогава трябва да бъдат евтаназирани 17 500 животни. Бедственото положение в Силистренско бе удължено до 20 август, в област Русе – до 21 август, а в областите Разград и Добрич ще е в сила до 5 септември. Единствено в Плевен обявеното бедствено положение не беше удължено и вече не е в сила.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, фермери и учени се обединиха около три мерки за овладяване на болестта - регистрация на всички животни, проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната, и трето контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.
За справянето със заразата ЕС отпуска 2,9 млн. евро на България. До месец трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.
80 000 прасета са умъртвени от регистрираните общо 126 000 прасета в индустриални свинеферми, в които е открита заразата. Министерството на околната среда и водите следи много внимателно къде се загробват умъртвените прасета, за да няма риск за околната среда.  От 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с чумата. Според ресорния министър Десислава Танева на страната ни ще са нужни около 15 млн. евро за компенсация на избитите заради чумата животни.
Въпреки призивите на МЗХГ проблемът с чумата да не се политизира, БСП заявиха, че по проблема не се действа адекватно и поискаха прокуратурата да бъде сезирана за бездействие на длъжностни лица, от АБВ пък заявиха, че държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира болестта. Разследване на ТОПНОВИНИ показа, че  сред организаторите на продължаващите повече от седмица блокада и протест в сливенското село Крушаре, е бивш общински съветник от БСП. Протестиращите внесоха сигнал до ВАП заради наложените от МЗХГ мерки за принудително избиване на животните в домашните стопанства и настояват да бъде удължен срокът за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са ликвидирали животните си, при равни условия с промишлените ферми. Безсрочен става протестът срещу мерките на държавата в ямболското село Безмер, а недоволството си от умъртвяването на прасетата изразиха и стопани в Провадийско.
На фона на увеличаващото се разпространение на чумата Прокуратурата обяви, че влиза в БАБХ заради журналистическо разследване на Генка Шикерова. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка в агенцията, която да установи има ли длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори. Ще се проверяват документи за обезвреждане на животински отпадъци чрез мобилни инсинератори и какъв е бил контролът на агенцията, екарисажите и как са били унищожени заразените с африканска чума животни.
Министър Танева съобщи, че ведомството ѝ ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката. По думите ѝбезспорно ще има кадрови промени в агенцията, но това ще се случи след овладяването на заразата, тъй като в пика на болестта, са необходими хора на терен.

Първи случай на западнонилска треска у нас
Първи случай на западнонилска треска беше регистриран в страната. Вирусът е потвърден при 60-годишна жена от Берковица, която е настанена в болница в Монтана с възпаление на мозъка. Вирусът върлува и в съседните ни страни, като в Гърция от началото на годината жертвите на болестта са четири, а заболелите -  35. В началото на седмицата първи случай беше регистриран и в Сърбия. Заболялата е 84-годишна жена от Белград. През 2018 г. в Европа от вируса са боледували около 1500 души. При нас заболелите са били само 13, но тази година специалисти прогнозират по-висок брой заразени.
Нилската треска е вирусно заболяване, което се пренася при ухапване от комари, като инфекцията не може да се предава между хората. Смъртността при заболяването е ниска. Около 80% от заразените нямат симптоми. В най-тежките случаи се стига до възпаление на мозъка. В останалите заболяването протича с болки в ставите и мускулите, с висока температура и обриви.Постигнат е известен напредък за лечението на западнонилската болест, но все още няма създадена ваксина. Въпреки потвърдените положителни случаи в страната, до този момент не е изработена програма за предпазване и контрол на заболяването.

Нови доказателства по НАПгейт
Съдът върна в ареста собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който миналата седмица бе освободен срещу гаранция от 100 хил. лева. Съдът счете, че Тодоров е общественоопасна личност и има достатъчно доказателства за това, че фирмата му стои зад атаката на НАП, при която изтекоха личните данни на близо 5 млн. българи. Другите двама обвиняеми по случая – търговският директор във фирмата Георги Янков и IT специалистът Кристиян Бойков са на свобода срещу гаранции от по 20 хил. лева.
В съда Тодоров отрече да е поръчвал нещо на хакера Кристиян Бойков и заяви, че нищо не го притеснява и просто иска да мине следствието. Обвинението обаче представи 4 тома нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели и експертни справки от чатове. От тях става ясно, че Иван Тодоров дава инструкции на служителите си да правят тестове на уязвими сайтове и сървъри  на различни фирми и институции, като копират всички данни и пароли, а след това „предлагат услугите“ си за осигуряването на киберсигурност. Ако засегнатите не се съгласят, от „ТАД Груп“ били готови да оповестят данните за пробива в медиите за назидание, което да предизвика скандал. Има и кореспонденция с потенциален купувач на база данни.
В чат група „tad cyber team” Иван Тодоров пише: „Ще свалям правителството хаха“. В комуникация с John Doе Бойков пише „Започваме“ и в последствие допълва „Ае да думкаме нап“. Има и публикация; „НАП тая вечер си заминава“.

19-о президентско вето
Румен Радев върна за ново обсъждане последните промени в Закона за военното разузнаване, които позволяват цивилен да застане начело на най-старата българска разузнавателна служба - „Военно разузнаване“. Това е 19-о вето на президента от началото на мандата му. Радев не е съгласен цивилен да е начело на службата, защото това не съответства на мястото ѝ във въоръжените сили. Според него промяната създава риск за контрола на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Президентът е категоричен, че за да изпълнява службата задачите си, трябва да се ръководи от военнослужещ със специфични познания и професионален опит.
Според предшественика му на „Дондуков 2“ - Росен Плевнелиев, служба „Военна информация“ днес изпълнява не само задачи, свързани с отбраната, а и такива с националната сигурност и затова цивилно лице може и трябва да бъде неин ръководител. Законовите промени бяха приети на 26 юли от  депутатите, с аргумента, че така се дава възможност за по-ефективно използване на наличните кадри. Въпреки това още по време на дебатите в зала се чуха критики, че законът се преправя за конкретно лице. Преди месец стана ясно, че Военната прокуратура разследва настоящия и бившия шеф на службата генерал Пламен Ангелов и генерал Светослав Даскалов, заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация, a на 17 юли Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане.
Президентското вето в разгара на летния сезон може да прекъсне ваканцията на депутатите и да ги върне на жълтите павета, за да обсъдят бъдещето на службата.
Ветото обаче не остана единствената новина, свързана с Румен Радев от седмицата. Антикорупционната комисия обяви, че не е открила конфликт на интереси в казуса с назначаването на бъдещата първа дама Десислава Радева като PR във ВВС, докато Румен Радев е техен командир. Комисията трябваше да провери и дали Радев е закупил жилище на Министерството на отбраната, докато неправомерно е използвал второ. Изтичането на 3-годишната давност наложи КПКОНПИ да спре производството срещу държавния глава. Покупката на жилищата също не бе разгледана, защото Радев е в качеството си на физическо лице.

Медицински сестри на протест
Медицинските сестри възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им - Мая Илиева. За 10 септември е планиран национален протест пред сградата на Министерски съвет. Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София миналата събота. Тя твърди, че е отстранена, защото е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. А махането ѝ се е случило с позволението на КНСБ, чийто вицепрезидент я е заплашил, че лично ще се погрижи да не работи повече в лечебното заведение. От своя страна, работодателят ѝ твърди, че зад наказанието на Илиева стоят категорично установени факти, че тя не спазва задълженията си.
Протестът на медицинските сестри в София започна пред сградата на лечебното заведение, след което се премести пред Министерството на здравеопазването. Освен срещу уволнението на колежката си, медицинските сестри изразиха недоволството си и от работата на осемчасови смени вместо седемчасови, работата на две места и ниското възнаграждение. Те поискаха и оставката на министър Кирил Ананиев, който по техни думи не е изпълнил обещанието си да увеличи възнагражденията им от 1 юли.
Протестите на медицинските сестри ще продължат пред Народното събрание, докато не изпълнят исканията ни“, посочи Мая Илиева. Протести се планират и в други градове на страната.
Недоволството на сестрите беше подкрепено и от омбудсмана Мая Манолова. Тя посочи, че заедно с екипа си подготвя проект на закон за съсловните организации на медицинските специалисти и подчерта, че здравният министър не е спазил обещанието си през април да представи проект на такъв закон.
Междувременно от КТ „Подкрепа“ призоваха работодателя на Мая Илиева да оттегли заповедта за уволнение, ако все още има тази възможност, или да предложи нов трудов договор без изпитателен срок.

Първа и последна белодробна трансплантация на българин в чужбина
Проблемите в родното здравеопазване обаче не спират до тук. Добрата новина, че след двегодишно прекъсване е извършена първата белодробна трансплантация на български пациент, бе актуална няколко часа, докато не стана ясно, че това ще е и последната такава , поне засега.
29-годишната Илияна Христова от Варна получи шанс за нов живот през март миналата година, когато бе включена първо в нашата, а след това в европейската листа на чакащите за трансплантация. У нас такива операции все още не се извършват  и медицинските заведения в чужбина са единствената надежда за пациентите. Клиниката във Виена беше единственото място, с което страната ни имаше споразумение за трансплантации, а дори и с нея работата бе прекъсната за 2 години. В момента 18 души са в листата чакащи за нов бял дроб. За периода на прекъсването четирима души починаха, докато чакат.
Оказва се обаче, че засега варненката ще бъде последната българка, трансплантирана в чужбина, след като от ИА „Медицински надзор“ обявиха, че Австрия спира трансплантациите за чужденци заради недостиг на донори и увеличаване на чакащите за трансплантации австрийци.
България търси други лечебни заведения за операциите, но засега безрезултатно. Водят се преговори с клиники в Германия и в други европейски държави.
През януари бе подписано споразумение с клиниката във Виена за обучение на наши специалисти и за обмяна на опит, да за могат да се извършват операциите у нас. Тогава бе обявено, че ако споразумението работи добре, операциите ще са възможни през 2020 г. в столичната болница „Св. Екатерина“. Трансплантации във Виена няма да се правят, но обучението за наши специалисти там остава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама