Президентът наложи вето върху промени в Закона за военното разузнаване

15:57, 05 авг 19 / Политика 25 792 Topnovini
1

Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, съобщиха от президентската институция.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи”, пише в мотивите си Радев.

Според президента с промените се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. С мотивите си Румен Радев посочва още, че приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани