Българин прави скулптури с дъх на шампанско

10:44, 09 авг 19 / Любопитно 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският скулптор Живко Седларски сътворява „пенливи рокли“, вдъхновени от шампанското. Творбите му разказват за жената в миговете, когато е весела и щастлива, омаяна от пенливото вино.  

В темата "Рокля" скулпторът работи вече единадесета година. „Пенливи рокли” с дъх на шампанско има във Франция, Швейцария и България.

Оригиналът на скулптурата „Пенлива рокля” се намира в Бон - градче в сърцето на френския регион Бургундия, известен с неустоимото си вино.

Високата над 2 метра скулптура на жена в позлатена рокля с релеф на балончета е обсипана с над 2200 капсули от шампанско. Капсулите са ценни за колекционерите, стойността им варира от 50 цента до 50 евро.

Създадена е за десетото юбилейно издание на престижния винен конкурс „Феминализ”, в който вината се оценяват само от жени – професионалисти.

„Идеята за формата на роклята се  роди спонтанно от същността на шампанското – пенливо вино с много балончета. От там дойде пяната, която да оформи бъдещата рокля”, разказва Живко Седларски.

Произведенията на българския скулптор красят паркове, замъци, търговски центрове, площади, училища, музеи и галерии в целия свят. Негови монументални скулптури има във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай.

Живко Седларски живее и твори във Франция от 1991 година. Негова запазена марка са скулптурите на женски фигури в „метални рокли”, изваяни от месинг, неръждаема стомана, бронз. Автор е на релефа на Христо Ботев на фасадата на Български Културен Институт rue Boëtie в Париж. Негово дело е и високата над 3,6 метра бронзова скулптура "Майката" в Карлово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама