Денят накратко: 8 август

19:00, 08 авг 19 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете какво ще проверява спецпрокуратурата в БАБХ; кога медицинските сестри излизат на национален протест; какви са резултатите от акцията срещу най- голямата наркогрупа у нас; колко години Владимир Путин е във властта; защо подаде оставка председателят на полския парламент и др.

Прокуратурата влиза в БАБХ. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка има ли длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори. Поводът е журналистическо разследване на Генка Шикерова. Ще се проверяват документи за обезвреждане на животински отпадъци чрез мобилни инсинератори и какъв е бил контролът на агенцията, екарисажите и как са били унищожени заразените с африканска чума животни.

***

Медицинските сестри готвят национален протест на 10 септември. Те се обединиха срещу дисциплинарното уволнение на Мая Илиева, която работеше в болница „Токуда“. Нейни колеги се събраха пред лечебното заведение и изразиха недоволството си от уволнението. Протестът им стигна и до здравното министерство, като поискаха оставката на министър Кирил Ананиев. Мая Илиева беше инициатор на последните протести на медицинските сестри. Предстои създаването на синдикална организация на съсловието. От КТ „Подкрепа“ призоваха „Токуда“ да оттегли заповедта за дисциплинарно уволнение.

***

Държавата удари наркобизнеса. В цялата страна се проведе мащабна акция на прокуратурата и полицията. На прицела на органите на реда е групата на Радо Ланеца, чиято наркомрежа е сочена за най-голямата у нас. Групата се занимава с разпространение на наркотици, както и с насилствени действия срещу дилъри, които не отчитали оборота от продажби. Засега задържаните са около 10, предимно в столицата. Разбити са и двете големи нарколаборатории на наркобригадата - в София и в Русе, като са задържани около 10 души, а други 20 все още се издирват.

 ***

Апелативният спецсъд върна в ареста на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров. В съда той отрече да е поръчвал нещо на хакера Кристиян Бойков. Тодоров каза само, че нищо не го притеснява и просто иска да мине следствието. Фирмата му е заподозряна за хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на около 5 млн. българи. Миналата седмица шефът на фирмата беше задържан на Летище „София“, а след това освободен срещу гаранция от 100 хил. лева. Като ново доказателство днес обвинението представи  експертна справка, направена на 6 август от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков, в коятоя Бойков казвал на шефа си: „Тая вечер НАП заминава“. Съдът счете, че обвиняемият е общественоопасна личност и има достатъчно доказателства, че е извършил на престъплението, за което е обвинен.

***

Спряха обществената поръчка за ремонт и саниране на Столичната библиотека. Главният архитект Здравко Здравков прекрати процедурата след сигнал на общинския съветник от БСП Альоша Даков заради документи с изтекла давност. Оказа се, че документите в поръчката са от 2008 година. Столичните социалисти поискаха ново енергийно обследване на библиотеката.

***

Две осиновени българчетата попаднаха в „Къща на ужасите“ в американския щат Мисури. Близначките са осиновени преди 7 години от двойка в градчето Съмървил. Родителите са арестувани заради лошите условия, в които са отглеждали децата си. Освен двете момичета, в къщата е имало още 8 техни деца. Момичетата вече са добре и под полицейска закрила.

***

20 години Владимир Путин е във властта. Той става премиер на Русия през 1999 г., а година по- късно е избран за президент. През 2008 г. – след два президентски мандата, предава поста на Дмитрий Медведев, и отново поема премиерския пост. Владимир Путин се завръща отново в Кремъл през 2012 година, а през 2018 година отново печели изборите за четвърти президентски мандат. Според данни на руската социологическа агенция „Левада център“ 38% от руснаците не искат Путин да управлява още един мандат.

***

Един загина, а 80 бяха ранени при сблъсъци пред дома на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Снощи спецчастите се опитаха да го задържат, a днес успяха да влязат в резиденцията му. Около хиляда офицери участват в акцията, толкова са и поддръжниците му. Атамбаев 3 пъти отказва да се яви на разпит като свидетел по дело за незаконното освобождаване на член на мафиотски клан. Срещу него има обвинения в корупция и други престъпления.

***

Председателят на полския парламент Марек Кушчински подава оставка. Беше разкрито, че е използвал държавни самолети за частни пътувания на семейството му. Кушчински се извини, че е използвал правителствени самолет за 23 полета. Скандалът се разрази в навечерието на парламентарните избори в страната на 13 октомври. Според анкета близо 2/3 от поляците искат председателят на парламента да освободи поста.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама