Зачестяват случаите на бедстващи щъркели във Варненско

15:55, 08 авг 19 / Любопитно 25 385 Topnovini

Зачестяват сигналите за бедстващи щъркели във Варненско. От началото на месец август експертите на РИОСВ-Варна са се отзовали на 23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели, съобщават от екоинспекцията. При извършените проверки е установено, че най-честата причина за инцидентите е заплитането на екземплярите в електропроводните линии.

Миграцията на Белия щъркел от България към южните страни започва от началото на август и продължава до края на септември. През този период  формират големи ята, като летят само през деня и почиват през нощта. Предпочитани места за почивка от щъркелите са желязо-решетъчните опъвателни стълбове и стоманено-бетонните носещи стълбове, част от електроразпределителнта  мрежа, тъй като там екземплярите са защитени от други хищни животни. Предвид големият им брой и конкуренцията за място, често някои от птиците докосват жиците под високо напрежение и загиват от образуваната волтова дъга.

С цел опазване на Белия щъркел  се предприемат действия по обезопасяване на електропреносната мрежа от ресорния енергиен оператор. С приоритет са местата където има намерени мъртви екземпляри.

Ранените екземпляри се настаняват в спасителни центрове, където се полагат необходимите грижи за тях. След това биват пускани отново на свобода.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие мъртвите екземпляри следва да бъдат оставени на мястото където са намерени.

При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на „зеления“ телефон на Регионална инспекция по околна среда и води, в чийто териториален обхват се намират, или да сигнализират в горските стопанства, в съответната община, или кметство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!