Петролната асоциация алармира ЕК за включването на „покупна цена“ в касовите бележки от бензиностанциите

14:13, 07 авг 19 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) алармира с писмо европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер за притесненията си относно текстове от Наредбата за касовите апарати.

Наредбата за касовите апарати остава в сила

Според текстовете от наредбата от 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: „покупна стойност”.

Седем месеца отсрочка за новите касови апарати

БПГА се обърна към комисар Вестагер, тъй като според Асоциацията подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Членовете на асоциацията се опасяват, че изискванията на наредбата биха нарушили член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация, съобщи БГНЕС.

Според БПГА новите текстове в подзаконовия нормативен акт на Министъра на финансите създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

От друга страна, неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство.

„БПГА очаква да вземете всички предвидени в правомощията Ви мерки по описания случай”, се казва в писмото до комисар Вестагер.

Българската петролна и газова асоциация е сезирала многократно Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България. Една от темите, с които Асоциацията детайлно запозна Комисията, е големият размер на сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане. Това е и една от причините в ежегодните препоръки за подобряване на икономическото управление на страните-членки, ЕК да отбележи като проблемна събираемостта на данъци в сектора на търговията с горива и да акцентира върху предприемането на целенасочени мерки в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама