Комисар от ЕС за африканската чума: Евтаназията е абсолютно необходима

10:30, 07 авг 19 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Първо искам да се обърна към всички българи. Ние работим заедно, ръка за ръка с вашето правителство и съотвeтните министри. Изпратили сме множество екипи, не само тази година, а от 2016 година", това каза Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните за БНТ.

Танева: Нямаме притеснения за одита на ЕК на мерките срещу чумата

''От наша страна сме положили не малко усилия, но вие, българите, трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Вирусът е невидим, но убива прасетата и с това поминъка на хората. Вижте ситуацията в България. По-голямата част от територията ви вече е заразена. Вижте и Румъния, проблемът там е огромен. Проблемът вече става регионален. Вирусът е бърз и смъртоносен'', заяви той.

''Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност'', каза Андрюкайтис.

Мая Манолова: Всички стопани на прасета трябва да бъдат обезщетени

"Ние дискутирахме възможно най- рационалните мерки за справяне със ситуацията. Но все пак, винаги ще има представители на правителства, които ще са против тези мерки, както и местни управи, които дори отричат съществуването на вируса заради фалшиви новини и дезинформация. Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални. Ние се споразумяхме за предоставянето на финансова помощ, също така разгледахме и възможности да предоставим компенсации за 75 процента от ликвидираните животни", добави Андрюкайтис.

България ще получи от Европа близо 3 млн. евро за борба с африканската чума (ОБНОВЕНА)

"Евтаназията е абсолютно необходима. Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминъка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България. Ние също сме длъжни да не допуснем разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция. Как ще помогне Европейската комисия на българските стопани?", каза още той.

Протестиращите собственици на прасета в Крушаре: Няма да отстъпим

"Ние работим в тясна връзка. Предоставяме нужните лабораторни тестове, съвети и стратегия, която вашето правителство трябва да изпълни изцяло. Моля Ви, изпратете това съобщение към всички българи. Не става въпрос за взимане на страна в тази ситуация. Не става въпрос за политически игри. Мерките трябва да бъдат приложени изцяло. Все едно сте на кораб - създадете ли паника и не направите ли нищо по въпроса, корабът е обречен", каза той.

Свиневъдите от Първомай се отказаха да блокират главния път за Истанбул

"Всички трябва първо да отчетат фактите, научните данни, да се спазват превантивните мерки, да се прилага правилен подход, когато става дума за лов, както и да се противодейства на нерегламентираната търговия и производство на месо. Кампанията за информираност трябва да обхване всички на правителствено, общинско и гражданско равнище защото само така можем да справим. Това е единственият начин", добави Андрюкайтис

Приключва загробването на близо 60 000 прасета в Русенско

"Това не първата болест, която е засягала България. Имаше нодуларен дерматит по кравите, както и чума по дребните преживни животни, която засегна овцете и козите. Това се се дължи на различни фактори, един от които е глобалното затопляне. Ние почти сме преборили нодуларния дерматит, защото имаме ваксина. За съжаление при чумата по дребните преживни животни се налага евтаназия. Сега с африканската чума е същото. Трябва да работим заедно, защото това е единственият начин", каза комисарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама