Свиневъдите от Първомай се отказаха да блокират главния път за Истанбул

20:55, 06 авг 19 / Общество 25 468 Topnovini
1

Стопани от района на Първомай отново се събраха на протест срещу заповедта за масово унишожаване на домашните прасета. Там пристигна и омбудсманът Мая Манолова. След дискусия с омбудсмана Мая Манолова, стопаните решиха да не блокират главния път за Истанбул, а да използват времето, за да обобщят своите искания, съобщи БНТ.

Протестиращите посрещнаха Манолова с аплодисменти, а тя заяви, че няма да допусне хората да бъдат разделяни на малки и големи животновъди, на регистрирани и не, и обеща, че ще направи всичко възможно стопаните да бъдат обезщетени по пазарни цени.

Всеки един случай, на всяко унищожено животно, трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе в предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обещетен справедливо, честно и на пазарни цени, заяви омбудсманът.

България ще получи от Европа близо 3 млн. евро за борба с африканската чума

Междувременно пети ден продължава недоволството на свиневъди от село Крушаре, които протестират срещу мерките за ограничаване на заразата с африканска чума на свинете.

Напрежението се покачи в обедните часове днес, когато шофьор на автомобил с ямболска регистрация премина през блокадата и влезе в спор с протестиращите.

Междувременно, 90% от животните в частни домове вече са умъртвени доброволно от стопаните си. На останалите граждани е даден 24-часов срок и ако забраната не се спази, прасетата ще бъдат принудително иззети и унищожени.

Протестирай, но не ограничавай правата на другите - пътуващи, бизнес, жители на село Крушаре. Ние имаме търпение, но то не е до безкрайност, призова областният управител на Сливен Чавдар Божурски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани