Говорител на британския премиер: Напускаме ЕС на 31 октомври

15:30, 05 авг 19 / Свят 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, независимо от всичко'', това каза днес говорител на британския министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Брекзит без сделка.

Великобритания заделя над 2 млрд. лири за Brexit без сделка

Говорителят каза, че Великобритания ще продължи да се стреми към диалог с останалите страни от Европейския съюз в търсене на сделка за Брекзит.

По думите му британското правителство се надява ЕС да промени позицията си за предпазния механизъм за ирландската граница.

Великобритания ускорява подготовката за Brexit без сделка

Според в. "Сънди телеграф" Доминик Къмингс - един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. - е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Брекзит, ако загуби вот на недоверие в парламента.

Попитан дали премиерът е съгласен, че е твърде късно да се спре Брекзит без сделка, говорителят каза:

"Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства. Няма ако или обаче. Трябва да възстановим доверието в нашата демокрация и да изпълним повтаряните обещания на парламента към народа, като излезем от ЕС на 31 октомври".

ЕС: Искането на ново споразумение за Брекзит е неприемливо

"Политиците не могат да избират кои гласове да уважават. Те обещаха да уважават резултата от референдума и ние трябва да направим това", заяви още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама