Десислава Танева: Благодарна съм на всички, които се вслушаха в органите относно риска от АЧС

15:12, 05 авг 19 / Политика 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Категорично няма логика сами да си поставяме ограничения заради чумата по свинете, когато говорим за търговията на зърно.'' Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на консултативен съвет по зърното, предаде Aгенция „Фокус“.

„Радвам се, че в ситуацията, в която сме, в тази изключителна криза с африканската чума по свинете, имаме положителни новини. За съжаление едва ли те ще бъдат акцентът. Наистина е хубаво, че отново ще имаме една от най-добрите реколти", започна изложението си министърът на земеделието, храните и горите.

Тя благодари на всички организации, които публично са застанали зад мерките на МЗХГ, на БАБХ. "Безспорно изключително непопулярни мерки. Няма спор в това. Много съм благодарна на всички хора, които се вслушаха във всички информации на органите относно риска от разпространението на африканската чума по свинете", обясни Танева.

Министърът запозна със ситуацията и представи няколко цифри. Танева отбеляза също, че чумата е бедствие за цяла Европа. "Само за тази година в европейските страни членки на ЕС има регистрирани 628 огнища, от тях 553 са в Румъния. Засегнатите свинете общо са около 260 хил. броя. Отделно има 3600 случаи на диви свине. Това е само за първите седем месеца на тази година. Отделно това мога да дам данни и за от началото на 2014 г. за огнищата. Над 1 млн. свине са засегнати в страните членки на ЕС. 3 млн. свине общо за Европа засегнати от африканка чума по свинете. Ситуацията в Русия на практика е ендемична“, каза Танева.

По думите й там чумата има от 12 години. Министърът посочи, че заразата после продължава през Украйна. „Защо споменавам тези две страни? Когато се говори за зърното и за търговията, следва да знаем, че няма логика сами да си поставяме проблеми, при условие, че в страни, които са основни износителки на зърно, които са с изключителен интензитет на африканска чума по свинете – 12 години в Русия, никога не е имало тема за регулация“, подчерта министърът.

По думите й не трябва сами да си предизвикваме проблеми и ограничения. Министърът подчерта, че науката е казала достатъчно ясно какви са рисковете за разпространение на заболяването чрез фуража. „БАБХ още миналата година е издала подробни указания за фуража, за това как трябва да бъде произведен, как трябва да бъдат изхранвани животните, така че да се изключи разпространението на вируса АЧС през фуража. Това е достатъчно брой дни отлежаване на зърното след жътва.

По принцип науката приема, че вирусът може да бъде активен при влажност 13 % на зърното най-много до четири дни, ако културата е била заразена. Т.е. след тези дни следва да приемем, че не би следвало да има активен вирус. Извън това указанията стандартно са фуражът да се приготвя от зърно, което е складирано 60 дни“, посочи още министърът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама