Евробарометър: 55% от българите вярват в ЕС, но само 20% подкрепят еврото

20:15, 05 авг 19 / Свят 25 1440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване на ЕС разкри нови данни за доверието на европейците в Евросъюза, кои са най-оптимистично и песимистично настроените към бъдещето на Европейския съюз страни, подкрепата им за еврото, отношението им към имиграцията, безработицата, изменението на климата.

Това последно стандартно проучване на “Евробарометър“ беше проведено след европейските избори, между 7 юни и 1 юли 2019 г. във всички 28 страни от ЕС и пет страни кандидатки.

Евробарометър: Българите остават оптимисти за бъдещето на Европа

В България 55% от гражданите вярват в ЕС, а заедно с Хърватия страната ни отчита най-ниския процент в подкрепа за еврото (20%).

Средното ниво на скептицизъм сред европейските граждани е 34%, сочат резултатите на „Евробарометър“.

Изследването показва, че във всички държави-членки на ЕС, освен една от тях, мнозинството от анкетираните „са оптимисти за бъдещето на ЕС“, а единственото изключение е Гърция (51% песимисти срещу 45% оптимисти).

Високи проценти на „европесимизъм“ се забелязват и във Великобритания (46%, докато оптимистите са все още повече - 47%), Франция (45% срещу 50%), Чехия (43% срещу 54%), Италия (38% срещу 56%).

Най-високи проценти на оптимисти се наблюдават в Ирландия (85%), Дания (79%), Литва (76%) и Полша (74%).

68% от европейците оценяват положително членството в ЕС

 

 

В ЕС като цяло подкрепата за еврото е стабилна на 62%.

Мнозинството от анкетираните в 17 държави-членки заявяват, че националната икономическа ситуация е добра. Люксембург (94%), Дания (91%) и Холандия (90%) са страните с най-високи резултати. Най-ниският процент положителни мнения се наблюдава в Гърция (7%), Хърватия и България (и двете 20%).

Голяма част от гражданите на ЕС подкрепят „свободното движение на граждани на ЕС, които могат да живеят, работят, учат и правят бизнес навсякъде в ЕС“ (81%), като във всяка държава-членка на ЕС повече от две трети от анкетираните споделят това мнение, от Литва (94%) до Италия и Обединеното кралство (и двете 68%).

83% от гражданите на ЕС оценяват фалшивите новини като заплаха за демокрацията

Имиграцията остава основната грижа на равнището на ЕС с 34%, въпреки силния спад (-6 процентни пункта от есента на 2018 г.). Изменението на климата, което беше класирано на пето място през есента на 2018 г., сега е второто най-важно притеснение след силно увеличение. 

Безработицата, която сега е на седма позиция на равнището на ЕС (12%), остава основната грижа на национално ниво (21%, -2 процентни пункта), заедно с повишаването на цените /инфлацията/, разходите за живот (21%, непроменени) и здравето и социално осигуряване (21%, +1).

Като цяло ЕК отбелязва, че новото проучване за нагласите на гражданите от европейските страни показва "най-добрите резултати от юни 2014 г."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама