83% от гражданите на ЕС оценяват фалшивите новини като заплаха за демокрацията

15:00, 12 мар 18 / Свят 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия представи днес експертен доклад, свързан с разпространението на дезинформация в ЕС. В документа се предлага определението, че дезинформация е погрешна, неточна или подвеждаща информация, подготвена, представена и разпространявана, за да набави облага или причини умишлено вреда на обществото, пише БТА.

Отбелязва се, че тези действия са заплаха за демократичния процес и могат да бъдат насочени към ясни цели като здравето, науката, образованието и финансите. Експертите препоръчват създаването на кодекс с принципи за онлайн платформите и социалните мрежи. Препоръчва се платформите и мрежите да съдействат информацията от сериозни източници да бъде виждана от потребителите с предимство.

Отбелязва се, че подобни мерки са особено важни в навечерието на избори. От ноември досега ЕК е получила близо 3000 сигнала за умишлена дезинформация, свързана особено с повлияването на изборния и миграционния процес.

По данни от проучване на Евробарометър, 83 на сто от гражданите заявяват, че наблюдават много фалшиви новини и оценяват това като заплаха за демокрацията. По мнение на гражданите, най-голямо е доверие като източник на новини в радиостанциите (70 на сто), телевизиите (66 на сто) и вестниците (63 на сто).

Едва 26-27 на сто вярват на новини, прочетени в интернет. От източниците в интернет европейците се доверяват на данни от специализирани сайтове и блогове, на новинарски и обществени агенции (на 70 на сто доверие).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама