Гърция ще плаща по 2000 евро за всяко новородено

13:10, 05 авг 19 / Свят 25 1334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до 24 месеца след раждане на дете, въвеждане на анонимно раждане с цел намаляване броя на изоставените бебета – това са част от мерките, които гръцкото правителство ще предприеме за справяне с демографския проблем и подкрепа и заздравяване на семейството, съобщават МИА и БГНЕС.

Министерството на труда на Гърция е подготвило 14 мерки, между които изплащане на 2000 евро за новородено дете след 1-ви януари 2020 г. Правителството трябва да осигури 180 милиона евро за новите надбавки, които ще бъдат изплатени на око 90 000 майки. От списъка са изключени онези, които имат високи месечни доходи.

Мицотакис готви „революция“ в областта на културата

Според направените проучвания, ако не се вземат спешни мерки срещу ниската раждаемост, до 2050 г. населението на Гърция ще наброява между 8,3 и 10 милиона, като средната възраст ще бъде 47-50 години, хората над 65-годишна възраст ще представляват около 33% населението на страната. До 2035 година се предвижда населението на Гърция да достигне между 9,5 и 10 милиона души. Гърция е на водещо място в Европа по брой на абортите и се нарежда на трето място в света с около 250 000 аборта годишно.

Между набелязаните 14 мерки на гръцкото правителство е изплащането на стипендии за млади майки-студентки, възможност да се избере времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца. Планира се удължаване на работното време в детските градини. Ще бъде въведено анонимно раждане, за да се елиминират случаи на изоставяне на бебета от техните майки. Предвидени са инициативи за ограничаване на нежеланата бременност чрез сексуално възпитание и информиране на начините за контрацепция. Защитата от уволнение след раждане се увеличава от 18 на 24 месеца.

От министерството на социалните грижи заявяват, че предприетите меки имат за цел подкрепа на гръцкото семейство. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама