Създадоха плат, който мирише приятно, когато се потим

19:00, 02 авг 19 / Любопитно 25 1323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За някои от нас потенето не е просто лятно явление, а целогодишен феномен, който носи със себе си букет от неприятни аромати, които понякога и дезодорантите не могат да прикрият.

Но ето, че решение има и то идва с приятни нюанси на цитронела.

Учени от университета в Миньо, Португалия, са успели да създадат плат, който ухае все по-приятно, колкото повече се потим.

Хората зад откритието са използвали специален протеин, извлечен от носа на прасета, който се свързва с ароматни молекули, и освобождава приятен аромат, когато влезе в контакт с киселинна течност.

Този метод осигурява бързо отделяне на аромата, но учените разполагат и с втори вариант, при който ароматните молекули се прикрепят към мастни клетки, които пък осигуряват по-бавно и равномерно отделяне.

И двата метода изглеждат еднакво ефективни и от Миньо съобщават, че тепърва платовете ще бъдат доусъвършенствани, като идеята е в близко бъдеще подобни материи да излязат на масовия пазар, предаде lifestyle.bg.

Не се пояснява дали ароматът на цитронела, който платовете изпускат, е достатъчен, за да прогони и комарите заедно с миризмата на пот, но не виждаме защо не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама