Прокуратурата разкри схемата на „ТАД Груп“

13:24, 01 авг 19 25 5530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От прокуратурата разпространиха доказателства от разследването на хакерската атака срещу НАП.

Съдът освободи шефа на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров срещу гаранция от 100 хил. лева. Апелативната специализирана прокуратура ще обжалва мярката. 

Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Записан е разговор на терасата на фирмата между Георги Янков и Кристиян Бойков от 15 юли, 4 часа след публикуването на базата данни на НАП в интернет.

Компютърният специалист казва: „знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за... ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...ше умръ от смях…това ще е най-жалко...ще бъде...ха...аз съм го пратил до БиБиСи и до Ройтерс...така, че ....".

В друг разговор по телефона с непознат по-късно същия ден Георги Янков казва: „...да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици...“; “директно с Атанас Чобанов от Бивол се говори....имай предвид, че те не са пуснати всички...те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос… правителството трябва да си замине със всички...със всички”.

От материалите става ясно, че от работното си място Бойков е отворил сайт за анонимно получаване и изпращане на мейли. На 16 юли от служебния си компютър е търсил в Гугъл БТВ и е копирал имейла на телевизията. Отворил е и страницата на Капитал и е търсил имейл за контакти.

Същия ден на електронните пощи на БТВ, Капитал и Нова телевизия е получено съобщение от „анонимен руски хакер“.

На 9 юли Кристиян Бойков е търсил единните граждански номера на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Събирани са данни за прокурори и следователи в папка със заглавие: „Ne se chistiiiii“.

На личния си телефон Кристиян използва приложение, в което се вижда секретен чат с наименование "Биволъ". В същото приложение има и групов чат с наименование „TAD CYBER TEAM“, на който се вижда следната кореспонденция:

Ivan Todorov: „Подай ги на Начев да им звъни“; „Аз вчера му дадох списък с доста клиенти за условни договори, които знаем на 100%, че са хакнати“.

Кристиян Бойков: „Предадох му и му дадох малко конкретика за уязвимостите“ „като му казах да не казва на кой точно клиент за да не нарушава NDA-а“; „Тези калъфи са го продали тоя на 3-4 банки и на една камара големи фирми в БГ“; „Ако го надушим може да издъмпим и тях“.

В кореспонденция с Ivan Petrov Бойков споделя, че е „ударил“ една от мрежите на съд.

Файл на служебния му компютър съдържа структурата на базата данни на НАП. Снимка показва как Кристиян Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на уебсайта на Агенция "Митници".

На личния телефон на Кристиян Бойков е намерен файл с лични данни на народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни управители, кметове.

Още по темата: 

Съдът освободи шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров срещу гаранция от 100 хиляди лева

И прокуратурата, и защитата на шефа на „ТАД Груп” ще обжалват мярката му

Собственикът на „Биволъ”: Ще съдя за клевета спецпрокурора Евгения Станкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама