Поглед назад: Навършват се 5 години от потопа, опустошил Мизия

08:30, 03 авг 19 / Поглед назад 25 3566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Връщаме се 8 години назад...

3 август 2014-а година - опустошително наводнение залива град Мизия.

Река Скът прелива след поройните дъждове и оставя под вода 1200 къщи и обществени сгради в Мизия и село Крушовица.

Водната стихия отнема живота на двама души, а домовете на над 1 200 души са негодни за живеене. 103 постройки - напълно срутени.

Очевидци разказват, че цяла нощ са се чували страшни звуци от срутващи се къщи, хора са викали за помощ. На места дълбочината на водата в града е 3-4 метра.

Жители на Мизия разказват, че преди потопа на някои места са минавали служители на общината, а на други места са оставяни бележки по къщите хората да се готвят за евакуация.

В събота, 2 август, когато реката започнала да приижда, в Мизия са празнували деня на града. Алармената система не е задействана.

От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. 

На 1 август 2014-а година следобед бедствието застига Бяла Слатина и няколко села. През 2005-а година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

Според официалния доклад, оповестен от прокуратурата във Враца, виновни за потопа няма.

Изготвена е експертизата, съдържаща повече от 200 страници. Заключението на експертите е, че бедствието се дължи на количествата валежи, паднали в края на юли и началото на август в района на река Скът, високото ниво на подпочвените води и преовлажнеността на почвата, която повече не е могла да поема големите количества вода.

Важен фактор е водосборът на река Скът - 1074 квадратни километра, както разположението на град Мизия в най-ниската точка на област Враца с надморска височина от 20 до 40 метра. Според експертите в резултат през града по време на бедствието е преминала приливна вълна от 60-80 милиона куб. метра.

Заключението е, че става дума за рядко катастрофално явление, на което всички хидроинженерни съоръжения по река Скът не са могли да окажат сериозно възпиращо действие.

Два хеликоптера ''Кугър'' се включват в спасителната акция, тъй като лодките не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове.

Щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на 6 милиона лева.

Споменът от водния ад остава и до днес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама