Акцент на деня: Шефът на антикорупционния орган подаде оставка

17:30, 31 юли 19 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка. Без дебати депутатите го освободиха от поста в последния си работен ден за сезона. По настояване на БСП Георгиев дойде в парламента на гласуването.

Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск през април, след като прокуратурата и НАП започнаха проверка срещу него. Причината бяха медийни публикации за тераса на Георгиев. Имотът му стана част от разразилия се скандал „Апартаментгейт“, който доведе до редица оставки сред управляващите.

В Народното събрание Пламен Георгиев заяви, че е взел решението да подаде оставка отдавна. Единият му мотив е тормоз на медии върху семейството му, а другият, че не иска хиперболизирана тераса да се отрази на работата на комисията. Той обяви, че не се е изплашил от заплахите за живота му, но мисли за близките си. Георгиев уточни, че не се е срещал с премиера Бойко Борисов преди да подаде оставката.

През април държавният глава Румен Радев свали доверието си от него и го призова да се оттегли докато проверката приключи.

Бившият шеф на комисията беше категоричен, че проверката е показала, че е чист човек и не е извършил нито едно закононарушение. „Не съм се вкопчил в нито една позиция. Работил съм в името на държавата”, изтъкна той.

Акумулирах много врагове, които ми го върнаха чрез медиите“, коментира Пламен Георгиев. Според него олигархията е създала изкуствено напрежение към Антикорупционния орган, а заради искове за над 3 млрд. лева от тях е водена целенасочена война.

Оставката идва след като Столична община разпореди повторна проверка на терасата му. Район „Слатина" установи, че почти 60 кв.м навеси са незаконни. След това шефът на строителния контрол в столицата Влади Калинов се раздели с поста си.

Пламен Георгиев стана председател на КПКОНПИ през март 2018 година, по предложение на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама