Над 150 нови места за безплатно паркиране на велосипеди и тротинетки от август в София

10:41, 31 юли 19 25 1259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани под наем само ако са регистрирани и с ограничение на скоростта.

Експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ проведоха първата от обявените серия от срещи с местната власт за предстоящите изменения в Закона за движение по пътищата, с които да се регламентира ползването на такъв тип превозни средства, съобщиха от агенцията.

Електрическите тротинетки са причинили стотици наранявания

По време на разговора с представители на Столична община и „Зелена София“ стана ясно, че вече няколко компании са изявили желание да навлязат на нашия пазар с услуга за предоставяне на електрически тротинетки за споделено пътуване (почасово отдаване под наем). Именно затова от Столична община обмислят допълнителни изисквания към тях за регистрация, за да се гарантира проследяемост и безопасност на движението им. Подобно изискване не се планира за частните ползватели. Единствено за споделената услуга се обмисля и да се създаде нормативна възможност общините да определят максимален брой превозни средства, които могат да бъдат регистрирани на територията им за отдаване под наем, както и местата за паркиране, така че да не пречат на движението на пешеходците и на автомобилите.

От следващия месец в централната градска част на София започва обособяването на 157 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки.

Държавата обмисля регулация за електрическите тротинетки

Мярката е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в града, стана ясно по време на срещата. Новите места за паркиране на двуколесни превозни средства са в синя и зелена зона, като на по-късен етап се предвиждат и около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове – като буферни зони, където да се оставят те. Планира се разширяване на този вид паркинг зони и в жилищните квартали.

Представителите на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ подчертаха, че един от най-важните аспекти при подготвяната промяна е регламентиране на задължителни предпазни средства при използване на електрически тротинетки, което трябва да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътуване. Обект на дискусия бе и максималната скорост на движение на този тип превозни средства, която предстои да бъде регламентирана на национално ниво. След определянето ѝ компании, които развиват дейност по отдаването им под наем, ще бъдат задължени да ограничат скоростта им. За тротинетки за частно ползване – ограничаването трябва да правят търговците, които внасят и продават такива превозни средства. Според мнението на експертите съществуват и други варианти за манипулации – както чрез директен внос от трета страна, така и софтуерно, затова изискванията ще бъдат детайлизирани и обект на допълнителен контрол.

Въвеждат електрически скутери под наем в София

По време на срещата неколкократно бе подчертано, че усилията на институциите са насочени към насърчаване на екологичните форми на придвижване в градски условия, а целта на готвените промени е регламентиране на основни мерки за безопасност при използването им, а не на ограничаването им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама