Въвеждат електрически скутери под наем в София

11:50, 16 юли 19 25 1306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постоянната комисия „Транспорт и туризъм” към Столичния общински съвет е изразила принципно съгласие и подкрепя доклада на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера за въвеждане на общинска система за ползване на електрически скутери, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

 

Председателят на „Патриоти за София“ и член на националното ръководство на ВМРО изготви документа с оглед нарастващото потребление на тротинетки. Предвид факта, че към настоящия момент не само, че няма уредба за движението на тези превозни средства, но няма и система за наемането им от общината, както е в много градове в Европа, общинарят поиска приемането на изрични правила.

Тази седмица се очаква главният архитект да внесе в комисията предложение за 200 точки в рамките на „Синя” и „Зелена” зони за разполагане безплатно на електрически скутери. Изпълнителният директор на „Център за градска мобилност” ЕАД също е потвърдил пред комисията, че има готовност след решението на СОС да предложи варианти за въвеждане на система за споделено ползване/наемане на електрически скутери.

Според доклада Столична община възлага на „Център за градска мобилност” да разработи варианти за въвеждане на електрически скутери под наем като част от обществения транспорт в столицата.

Контрера е на мнение, че Столична община трябва да задвижи процедурата възможно най-бързо. Вече 3-4 компании са изразили интерес да предоставят тази услуга на територията на София и е възможно през есента това да се случи. Според Карлос Контрера общината следва да създаде правила, по които това да се случва, защото става дума за ползване на публична общинска собственост.

Не е маловажно и урегулирането на ползването на скутерите – колкото повече стават, толкова повече ще са конфликтите между различните участници в движението. Трябва да има ясни и прости правила, но в никой случай да не се стига до крайности, които да пречат на този нов метод на придвижване в града, казва общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

През следващата седмица комисията по транспорт на Столичния общински съвет трябва да се произнесе и на 25 юли докладът да бъде приет от СОС.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама