Съдебен спор може да забави българския участък на „Турски поток“ до края на 2021 година

11:24, 30 юли 19 25 1647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изграждането на българския участък от газопровода „Турски поток“ може да се забави поне до края на 2021 г. заради продължаващия съдебен спор между „Булгартрансгаз“ и консорциум, оглавен от саудитския изпълнител Arkad Engineering. Това става ясно от текст на официалната интернет страница на корпорацията за финансови услуги „Стандарт енд Пуърс“,цитиран от „Фокус“.  Текстът е изготвен на база на информация от Върховния административен съд на България и от компанията Arkad Engineering. 

„Турски поток“ ще премине през България, а не през Гърция

Консорциумът DZZD, който завърши на второ място в конкурса за изграждането на дългия 484 км участък, обжалва решението през юни. Обърна се към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с молба да провери проекта на Arkad Engineering. Искът на консорциума във Върховния административен съд в началото на юли, може да забави изграждането на „Турски поток“ за неопределено време. 

Според говорител на ВАС няма конкретен срок, с който съдът да е принуден да се съобразява. Приключването на делото може да отнеме месеци и дори години. Първото изслушване е насрочено за 24 октомври тази година.

Договор между „Булгартрансгаз“ и изпълнителя не може да бъде подписан, докато по делото не е взето решение, съответно не може да започне и строежът.

Руската компания „Газпром“ планира да доставя природен газ през Турция за Югоизточна Европа чрез мрежа от тръбопроводи, преминаващи през България, Сърбия и Унгария. Новият газопровод ще позволи на руския газов гигант да разчита по-малко на Украйна за траспортирането на природен газ в Европа

"Сабах": "Турски поток“ започва да снабдява с газ пазара в Турция до края на годината

Забавянето на българския сектор обаче означава, че „Газпром“ ще може да използва „Турски поток“, за да доставя газ само на България, Гърция, Македония и Румъния, използвайки вече съществуващите тръбопроводи. Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия ще останат зависими от газта, доставяна през Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама