"Сабах": "Турски поток“ започва да снабдява с газ пазара в Турция до края на годината

12:30, 25 юли 19 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стратегическият проект „Турски поток“ е в голяма степен реализиран и до края на годината ще започне да доставя природен газ от Русия на турския пазар, съобщава в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Разглеждан като олицетворението на турско-руското енергийно сътрудничество, „Турски поток“ отбеляза значителна стъпка от реализирането му с приключването на 90% от всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция.

Строителството на Турски поток през България ще се забави

"Съоръженията на сушата в Русия са на 99% завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект”, казва пред Анадолската агенция Олег Аксютин, заместник-председател на управителния комитет на „Газпром“ - основната компания-партньор на проекта, и главен изпълнителен директор на проектната компания „Турски поток“.

Лавров: Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната сигурност

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа. Всяка от тръбите е с дължина 930 км. и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама