Вижте как слоновете намаляват вредните газове в атмосферата

18:00, 30 юли 19 / Любопитно 25 241 Topnovini
1
Слонове са преместени след наводнения на безопасно място в  щата Асам, Индия.
2
Ида, 60-годишен опитомен слон, ранен смъртоносно в крака по време на битка с див слон, тя  е била използвана в програма за отблъскване на дивите слонове от плантации и селища, Ачех, Индонезия.
3

Слоновете оказват влияние на околната среда по такъв начин, че намаляват вредните емисии газ в атмосферата на Земята. До този неочакван извод стигнаха учени от американския университет Сейнт Луис, които са публикувани в списание Nature Geoscience, предаде БГНЕС.

По време на няколко експедиции биолозите са изучавали поведението на слоновете в различни райони на Централна Африка. „Открихме, че в ареалите на тези животни растат дървета с пищни корони, които образуват гъсти гори“, заяви участникът в експедицията професор Стивън Блейк. Дърветата поглъщат големи количества въглероден диоксид, с което допринасят за намаляването на парниковия ефект. Според учените важна роля в този процес имат и гигантските бозайници.

„Гъстата гора се образува от бавнорастящи дървета, които не предизвикват интереса на слоновете. Вместо тях животните се изхранват с бързорастящи растения, като по този начин освобождават пространство за техните „по-бавни“ конкуренти. След няколко години на това място може да се появи плътна зелена покривка“, обясни професор Блейк.

Според оценките на биолозите за изкуственото отглеждане на подобни дървета без помощта на слоновете хората ще трябва да харчат най-малко 43 милиарда долара.

Полезните качества на африканските слонове не могат да ги спасят от изтребление. Според Световния фонд за дива природа те все още се отнасят към застрашените видове, а техният брой на Черния континент не надхвърля 415 хиляди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани