Откриха човешки скелет в най-древната статуя на Буда

10:20, 30 юли 19 / Любопитно 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на сканирането на най-старата статуя на Буда експерти от Холандия очакваха да открият интересни резултати. Констатациите обаче просто шокираха експертите.

В най-древната статуя на Буда холандски експерти са открили човешки скелет. Сканирането на скулптурата е показала, че във вътрешността на древната скулптура има човек, седящ в поза „лотос”  и повтаря позата на Буда.

Професор Е. Бейн е сигурен, че намерените фосили вътре в скулптурата може да принадлежат на известен монах от Китай - Лю Юан, пише БГНЕС.

Най-изненадващият факт обаче се оказва, че „тухленият човек” вътре в скулптурата е запечатан в статуетка, докато все още е жив. Специалистите отбелязват, че това е най-древният начин за съхранение на човешки тела, който преди се е срещал само в митове и легенди. Вероятно този метод на погребение е бил практикуван от будистите в Япония.

В историческите архиви специалистите успяха да открият свидетелства за монаха Лю Юан. От тях става ясно, че мъжът се подготвял за мумификация повече от две години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама