Световен ден на динята е

09:20, 03 авг 19 / Любопитно 25 1874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Освен, че спомага за хидратацията на тялото, динята намалява мускулната треска. 

Диня (в зависимост от района в България e наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Още едно интересно събитие, свързано с летния плод, е регистрираната гигантска диня в книгата на "Рекордите на Гинес". Тя тежала цели 121, 93 килограма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама