Създадоха роботизирани лещи за очи, увеличаващи това, което виждате

18:00, 29 юли 19 / Любопитно 25 849 Шрифт:
Topnovini

Учени изобретиха роботизирани лещи за очи, които позволяват увеличение на изображението, пише “Индипендънт”, цитиран от bTV. С развитието на съвременната роботика, нейното приложение става все по-голямо в медицината и протезирането.

Роботизираните лещи се контролират от движението на окото и ако мигнете два пъти бързо те увеличават изображението, което гледате.

Повечето “меки роботи” се контролират ръчно или са програмирани предварително, но случаят с най-новите лещи не е такъв. Те се контролират от електрическите импулси на окото и работят дори когато то е затворено.

Учени от университета в Сан Диего измерили електрическия потенциал на човешкото око, наречен “електро-окулографски сигнал” и програмирали лещите така, че да отговарят на командите на тези импулси.

“Дори и окото да е увредено и човек да не вижда с него, очната ябълка се движи и създава тези електрически импулси”, поясняват от екипа.

Лещите са създадени от специални полимери, които се разширяват при преминаване на електрическия импулс. Те се контролират от пет електрода поставени около окото, които изпълняват функциите на мускули. Когато полимерът на лещата стане по-изпъкнал, тя приближава изображението подобна на фотографска камера.

Учените от университета в Сан Диего се надяват, че тази технология може да бъде използвана при създаването на очни протези, както и на камера, която да се контролира само с движението на окото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама