Хиляди румънци излязоха на протест след отвличане и убийство на момиче

21:10, 28 юли 19 / Свят 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Многохиляден протест се проведе в Румъния. Жителите на Букурещ излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от бездействието на властите заради отвличането и убийството на 15-годишно момиче, съобщи bTV. 

В Румъния уволниха полицейски началник след убийството на 15-годишно момиче

Престъплението е било извършено в сряда вечерта. Момичето се е качило в кола, за да отиде от родното си село в близкия град Каракал. 

На другия ден е успяло да се обади на телефона за спешна помощ, но полицията е разкрила местонахождението X чак след едно денонощие. 

Протестът премина под лозунга "за” Александра и „против” безхаберието на държавата".

Румънското правителство обмисля организирането на референдум относно въвеждането на по-строги наказания в случаите на убийство и педофилия след организираните в Букурещ протести, съобщава Deutsche Welle, цитиран от "Фокус". Премиерът Виорика Дънчила пък призова за вземане на мерки за съкратяване времето на реакция от страна на службите в при спешни случаи. 

Протестът е предизвикан след като 65-годишен мъж бе арестуван за убийството на 15-годишно момиче, което той е качил на стоп в колата си. Според румънските медии полицията е получила три обажданията от момичето, сигнализиращи че тя е отвлечена и изнасилена, но органите на реда са реагирали 19 часа по-късно, пристигайки на съобщеното място, където са намерили останките на две млади жени – 15-годишната подала сигнала и тялото на 18-годишно момиче, което изчезна безследно през април тази година. 

Според полицията, нейните служители са се забавили тъй като не са успели да локализират успешно източника на сигнала. Началникът на румънската полиция Иоан Буда и двама висши официални лица бяха уволнени в петък, но въпреки това протестите, обвиняващи властите в „бездействие, некомпетентност и липса на съпричастност“ се състояха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама