Открито е болно прасе от африканска чума в кв. "Нов път" на Видин

12:21, 28 юли 19 / Общество 25 724 Topnovini

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е получен сигнал за болно прасе от африканска чума в частен имот в квартал "Нов път". Взети са необходимите проби и през утрешния ден се очакват резултатите от тях, каза пред БНР д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

"Изпратили сме проба и чакаме. Сигналът беше получен в петък и веднага изпратихме. Предполагам, че в понеделник сутринта ще има яснота. Ако пробата се окаже положителна ще действаме в три километрова зона. Фермата, в близост има мерки за биосигурност, но и от там ще вземем проби”, обясни д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Обявиха бедствено положение на територията на област Добрич заради африканската чумата

Собственикът на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона- Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби. Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма. Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани