Обявиха бедствено положение на територията на област Добрич заради африканската чумата

17:00, 27 юли 19 25 1992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявиха бедствено положение на територията на област Добрич заради  усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България – установените случаи на АЧС в индустриални обекти, както и множеството случаи на болестта в Румъния.

Областният управител Красимир Кирилов свика и проведе заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Усложнената епизоотична обстановка в североизточната част на страната, нарастващите установени случаи на заболяване от Африканска чума по свинете /АЧС/ в промишлени обекти, множеството установени случаи в Румъния бе коментирано по време на заседанието, в което участваха членове на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. В заседанието участваха д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич, д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекс в с. Козлодуйци. Единодушно участниците в заседанието решиха да бъде обявено бедствено положение за срок от 7 дни на територията на област Добрич, за което областният управител Красимир Кирилов издаде заповед № ОКД-14-02-1/27.07.2019 г.

Отрицателни са пробите за чума в свинекомплекса в Юделник

В заповедта за обявяване на бедственото положение са разписани и мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич.

В срок до 05 август 2019 г. всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“ имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и приберат месото за лична консумация.

В същия срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат площадки в рамките на землищата на населените места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от експерти със съдействието на служители на ОД МВР започват проверки по населените места за спазване на разпоредените мерки.

За същия период се забранява свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията ще следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лв. След изтичане на гратисния период се преминава към санкциониране на нарушителите – стопанин, отглеждащ нерегламентирано прасе ще бъде глобен по Закона за ветеринарномедицинската дейност в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация. По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама