Борисов: От Бузлуджа лесно се говори, но да видят какво са правили

12:50, 27 юли 19 / Политика 25 1287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"От Бузлуджа лесно се говори, но нека видят какво са правили", коментира сбирката на БСП премиерът Бойко Борисов в Пловдив. Той се срещна с 400 учители в български училища в чужбина.

Социалистите се събраха на Бузлуджа

Премиерът съобщи, че за догодина минимум 2 милиона повече в бюджета ще бъдат дадени за български училища в чужбина. Той участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в Пловдив. На срещата присъстват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов. 

Пред учителите Борисов посочи, че 700 милиона лева са отпуснати за ремонти в образователната инфраструктура

"За радост нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", посочи Борисов.

Според него, това е една от спънките много българи да не смеят да си дойдат - защото децата им не знаят добре български език. Тогава започвали да се чудят къде ще отиде да учи наследникът им и дали ще му легализират знанията от чужбина. "В 10 щата на Америка имаме признание на българския език", посочи Борисов.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството. "След време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България. От друго ще отрежем, но за образование ще има", каза Борисов. 

"Скъпи мои, във всяко отношение може да разчитате на министъра на образованието", обърна се към учителите Борисов. И припомни, че неговата майка също е била учителка. Връщала се от работа без глас, но на 24-ти май била отрупвана с букети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама