Урсула фон дер Лайен иска фонд за нови енергийни източници

15:29, 25 юли 19 / Свят 25 854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз планира да стартира специален фонд за отучване на членове от изкопаеми горива и широки консултации за бъдещето на Европа, съобщава БГНЕС.

Тя каза това в Полша, която е много зависима от въглища и миналия месец блокира един опит на ЕС да постави цел за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. и призова за мерки за компенсиране на разходите за преминаване към нови енергийни източници.

Радан Кънев: Фон дер Лайен е изцяло грешен компромис на ЕНП

"Ще има огромна инвестиция, необходима в регионите, които трябва да пристъпят към нови технологии и нови работни места, затова ще създадем Фонд за справедлив преход, за да подкрепим тези региони", каза Фон дер Лайен пред репортери на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки във Варшава.

"Трябва да сме сигурни, че ще обединим около това хората, тъй като ЕС намалява емисиите си, които причиняват глобалното затопляне“, заяви тя.

Фон дер Лайен обяви, че ще започне широкообхватни консултации относно бъдещето на блока след встъпването си в длъжност през ноември.

Фон дер Лайен се отказва от „Съединените европейски щати“

"Искаме да започнем конференция за бъдещето на Европа, да излезем в нашите държави-членки и да обсъдим какво смятат европейците, че трябва да бъде бъдещето на техния Европейски съюз", посочи тя.

Фон дер Лайен засегна и тежката тема за върховенството на закона в условията на сериозни опасения в Брюксел относно законността на съдебните реформи, прокарани от правителството на Полша при управляващата дясна партия „Право и справедливост“.

"Има трудни въпроси, с които трябва да се справим като миграцията или върховенството на закона", каза Фон дер Лейен, призовавайки за диалог и взаимно уважение при разглеждането на различията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама