Фон дер Лайен се отказва от „Съединените европейски щати“

10:11, 19 юли 19 / Свят 25 292 Topnovini
1

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че вече не настоява Европейският съюз да се превърне във федерална държава, след като преди това се застъпваше Съюзът да се трансформира в „Съединени европейски щати“, пише европейската редакция на Politico, цитиран от „Фокус“.

В интервю пред група европейски вестници, тя заяви, че мечтата за федерализирана Европа е станала „по-зряла и по-реалистична“. „В Европейския съюз има единство и многообразие“, добави тя. „Това е различно от федерализма. Мисля, че това е правилният път“.

Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната на Германия до тази седмица, бе избрана за председател на ЕК във вторник със съвсем малко мнозинство в европарламента. В интервюто тя подчерта проевропейската позиция, която е заела в речта си пред Парламента преди гласуването във вторник, както и това, че е протегнала маслинова клонка към страните от Централна и Източна Европа.

Фон дер Лайен призова да не бъдат притискани страните от Източна Европа

По отношение на дебата за преразпределяне на търсещите убежище и мигрантите равномерно в блока, тя каза, че ЕС не може да „пренебрегне” аргументите на страните, които отказват да приемат мигранти.

„Мисля, че трябва да се вслушаме в аргументите“, заяви фон дер Лайен. „Например, Полша твърди, че е взела 1,5 милиона украинци – от страна, където от години се води хибридна война, в която хората продължават да умират“.

По отношение на върховенството на закона тя описва свързването на фондовете на ЕС със стандартите на правова държава - мярка, предложена от някои за борба с демократичното отстъпление в страните от ЕС - като крайна мярка.

"Първо трябва да търсим диалог," каза тя, добавяйки: "Търсенето на диалог не започва с най-тежките заплахи".

Запитана дали благодарение на стратегията ѝ за върховенството на закона Полша и Унгария – двете страни, които са изправени пред дисциплинарни процедури заради опасения за демократично отстъпление – в крайна сметка ще отстъпят, тя заяви: „Всички трябва да научим, че нашата цел е пълното върховенство на закона, но никой не е съвършен“.

"Зелените" в ЕП са поискали от Урсула фон дер Лайен четири поста в Еврокомисията

Сегашният дебат за върховенството на закона в Европа е допринесъл за разрива между Западна Европа и страните от Източната и Централната част на континента, каза фон дер Лейен.

„В страните от Централна и Източна Европа има чувство, че не са напълно приети", добави тя. "Ако провеждаме дебати толкова горчиво, колкото го правим сега, това допринася страните и хората, да засилят усещането си, че всяка критика към конкретни недостатъци е насочена към тях като цяло. Важно е дебатите да станат по-обективни“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 215 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.