67-годишен мъж даде живот на двама души

12:50, 25 юли 19 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъж на 67 години от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на мозъчен кръвоизлив, даде шанс за живот на двама души с хронична бъбречна недостатъчност.

Ананиев: Надявам се първата белодробна трансплантация у нас да стане до 2020-а

В Университетската болница „Александровска“ са трансплантирани 62-годишна жена от Варна, която е на диализа от 8 години, и 51-годишен мъж от благоевградско село, който провежда диализно лечение повече от 3 години. Двамата пациенти са показали най-голям процент съвместимост на органите с донора от общо седем поканени от листата на чакащи, посочват от болницата. За трансплантирания мъж това е трети шанс да получи бъбрек, след като първите два пъти, в които е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечно-съдовата система. 

В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. 

Белият и черният дроб на донора са взети от немски екип, като белият дроб ще бъде трансплантиран в Хановер, а черният дроб в Берлин.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама