Ананиев: Надявам се първата белодробна трансплантация у нас да стане до 2020-а

11:05, 06 юни 19 / Политика 25 1499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас, след периода на обучение на нашите специалисти в чужбина, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при изслушването му в Народното събрание относно текущото състояние, проблемите и перспективите на трансплантационната дейност в България. Той посочи, че за първите трансплантации ще бъдат ангажирани и външни специалисти, предаде БТА.

Български лекари ще се обучават на белодробни трансплантации във Виена

На 25 януари 2019 г. в София беше подписано споразумение за квалификация и обучение в сферата на белодробната трансплантация между България и многопрофилната болница във Виена. Споразумението ще бъде разгледано от консултативния комитет по гръдна хирургия на "Евротрансплант" и от борда на организацията през октомври 2019 г., съобщи здравният министър.

Той посочи, че от началото на годината са проведени предварителни медицински прегледи на двама български пациенти за трансплантация във Виена. Министър Ананиев съобщи, че днес ще подпише писмо до клиниката по пулмология към Медицинския университет в Хановер с цел проучване на възможностите за обучение на български екипи в сферата на белодробната трансплантация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама