Борис Джонсън свиква първа среща на британския кабинет, за да очертае Brexit гамбита

11:17, 25 юли 19 / Свят 25 850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с доминирания от върли привърженици на Брекзит свой управленски екип, за да очертае как да убеди Европейския съюз да се съгласи с нова Brexit сделка преди крайния срок на 31 октомври, предаде БНР.

Британският лидер обеща да постигне нова сделка с ЕС в рамките на по-малко от 100 дни, но предупреди, че ако лидерите на съюза откажат - това, което той определи като "отдалечена възможност", тогава Великобритания ще напусне без сделка.

Борис Джонсън - обичан или мразен

"Убеден съм, че можем да постигнем сделка", каза 55-годишният Джонсън при пристигането си в сряда на "Даунинг стрийт" 10 след срещата с кралица Елизабет, която поиска да сформира правителство.

"Нощта на русите ножове", написа в заглавие най-четеният вестник на острова The Sun, като се позова на цвета на разрошената коса на Джонсън.

Общо 17 министри от правителството на бившия премиер Тереза Мей подадоха оставки или бяха уволнени, създавайки парламентарна група от врагове на новото управление.

Продават имение на Босфора, където е живял прадядото на Борис Джонсън

Повечето от висшестоящите министри в кабинета на Борис Джонсън са твърди поддръжници на Брекзит.

За важния пост на финансов министър беше определен 49-годишният Саджид Джавид - досегашен вътрешен министър. Той е евроскептик, който гласува твърдо за излизане от ЕС на референдума от 2016 година.

Другите лица от правителството са също признати твърди привърженици на Брекзит.

Прити Пател е назначена за вътрешен министър, Доминик Рааб - за външен министър, а Стивън Баркли запазва поста на министър, отговарящ за Брекзит.

Борис Джонсън: Великобритания излиза от ЕС на 31 октомври

Премиерът Борис Джонсън назначи и Доминик Къмингс като старши съветник на Даунинг стрийт 10. Къмингс беше директорът на официална кампания за излизане на Великобритания от ЕС на референдума през 2016 година (шеф на кампанията Brexit Vote Leave).

Бившият министър на околната среда и бивш съперник на Джонсън в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия Майкъл Гоув е назначен за канцлер на херцогството Ланкастър - роля, която традиционно се счита за де факто заместник министър-председател.

Тереза Мей се просълзи, докато си тръгваше от британския парламент

Бившият държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс пък беше избран за нов министър на отбраната, а Елизабет Тръс беше назначена за нов секретар по международната търговия. Ревностният поддръжник на Джонсън - Мат Хенкок, ще остане секретар по здравеопазването, а Тереза Вилие ще бъде новият секретар по околната среда.

Борис Джонсън номинира за член на кабинета и своя по-малък брат Джо Джонсън, който ще бъде заместник-министър в Департамента по бизнес, енергетика и индустриална стратегия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама