София слага безплатно 2000 филтри на комините за по-чист въздух

14:10, 24 юли 19 / Общество 25 898 Шрифт:
Topnovini

Столичната община ще постави 2000 филтри на комините на частни сгради безплатно до края на 2023 г., това предвижда доклад за нов механизъм за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества, който Столичният общински съвет трябва да гласува утре.

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

Поставянето на филтрите е част от мерките, които общината предприема за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление, които ще допълнят проектите за безплатна подмяна на старите печки на домакинствата.

Филтри ще се поставят на домакинства с ниски доходи и в квартали, в които живеят малцинствени групи, тъй като тези сгради не могат да бъдат включени в проектите за подмяна на старите отоплително уреди.

В момента общината е поставила 35 филтри. Според доклада още до края на тази година трябва да бъдат поставени 150 филтри на комини на сгради в районите "Красна поляна" и "Слатина".

Българи разработват маска срещу мръсен въздух

До края на 2021 г. пък трябва да бъдат монтирани още до 850 филтри на комини във всички столични райони. Съоръженията приоритетно ще се поставят на домакинства, които не са се включили в програмите за подмяна на старите печки за отопление на дърва или въглища.

По още 500 филтри ще се поставят до края на 2022 г. и до края на 2023 г. В доклада се припомня, че в момента се изпълняват два проекта, с които ще се подменят старите печки на общо 20 000 домакинства, които се отопляват на твърдо битово гориво.

Фандъкова: До три години подменяме старите печки на близо 20 000 домакинства

Освен това при прогноза за превишение на нивата на фините прахови частици общината ще може по-бързо да предприема мерки за ограничаване на замърсяването. Времето за реакция се съкращава от два на един ден, като мерките се въвеждат след първия ден от прогнозата или реализираното превишение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама