Фандъкова: До три години подменяме старите печки на близо 20 000 домакинства

15:10, 12 мар 19 / Общество 25 595 Topnovini
БГНЕС

Започваме изпълнението на първия голям проект, спечелен от Столичната община, заедно с още пет други общини - Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана за безплатна подмяна на старите печки с дърва и въглища или котелът с по-екологично гориво.

Това ще се случи в изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма „Лайф+“ на Европейската комисия. А от утре хората ще могат да заявят своето желание за подмяна на старите си отоплителни системи с по-екологично гориво чрез районните администрации. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на целите и задачите на проекта, съобщава БГНЕС.

„На база на интереса и подадените заявления ще могат да се определят зоните за въздействие, както и целевите групи. Ако има нужда и интересът е много голям, ще се определят и допълнителни критерии“, заяви Фандъкова и добави, че освен изпълнението на този проект, се включва и изпълнението на проекта по ОП „Околна среда“ за подмяна на още 15 000 домакинства.

„Нашата цел е с тези два проекта до три години в Столичната община да бъдат подменени отоплителните инсталации на около 20 000 домакинства, което е повече от 1/3 от общо 55 000 домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища“, поясни кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!