200 000 евро отпусна кабинетът за справяне с миграцията

13:37, 24 юли 19 25 878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България отпуска хуманитарна помощ на стойност 200 000 евро за намаляване на миграционните потоци към Европа, съобщиха от правителствена пресслужба. Средствата ще бъда осигурени от бюджета на външното ни министерство.

С предоставяне на сумата България се включва в инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява и финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилена миграция към европейския континент.

Инициативата е в отговор на искане от Европейския съвет за бързо мобилизиране на допълнително финансиране в подкрепа на страните от южното съседство и Западните Балкани.

Хърватия, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Великобритания са обещали да се включат във финансирането, което има за цел да повиши икономическата устойчивост в страните, от които идват мигрантите.

Екатерина Захариева и Младен Маринов участваха в среща за миграцията в Париж

Инициативата ще подпомогне Западните Балкани, както и Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия чрез осигуряване на инвестиции в критична инфраструктура и насърчаване на подобрено предоставяне на обществени услуги и социална защита.

Вътрешните министри на ЕК обсъждат временни убежища за мигранти

Европейската инвестиционна банка се стреми да увеличи финансирането си с 6 млрд. евро за период от 5 години (те ще бъдат добавени към вече предвидените 7.5 млрд. евро) и да насърчи допълнителни инвестиции до 15 млрд. евро.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама