ГЕРБ правят крачка назад -  съгласни са да има машинен вот и на парламентарните избори

16:08, 23 юли 19 / Политика 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Машинно гласуване няма да има само на местните избори, реши на второ четене правната комисия в парламента, съобщи "Фокус".

Ремонтът на Изборния кодекс месеци преди местния вот е иницииран от ГЕРБ, и подкрепени от „Обединени патриоти“ и „Воля“. Мотивите им за отмяна на машинния вот наесен са слабият интерес към него и високата цена.

На първо четене: Отмениха машинното гласуване

По време на днешното заседание от ГЕРБ обявиха, че се отказват от идеята да няма машини на парламентарните избори. Комисията одобри машинен вот да има на парламентарни, президентски и европейски избори, но окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала.

ГЕРБ: Внушават се фалшиви надежди, че машинното гласуване е панацея срещу купения вот

Отхвърлено беше предложението на депутата от „Обединени патриоти“ Емил Димитров на президентските избори да има пълно машинно гласуване.

Комисията реши да не гласува внесените между двете четения предложения за промени в Изборния кодекс. Сред тях бяха искането да се намали минималният брой жители в населено място за пряк избор на кмет. От БСП поискаха селищата с население от 150 души също да могат да си избират кметове, а не както е досега  минимумът да е 350 души. Независимият депутат Спас Панчев  поиска прагът да е 200 жители. От ДПС пък настояваха за поетапно въвеждане на машинното гласуване и машинно преброяване на бюлетините.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама