ГЕРБ: Внушават се фалшиви надежди, че машинното гласуване е панацея срещу купения вот

14:53, 16 юли 19 / Политика 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване.'' Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

Дариткова защити предложението на управляващото мнозинство за промени в Изборния кодекс, с които да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

С кворум от 125 народни представители започна издвънредното пленарно заседание

„Налага се да продължим обществената дискусия и дебата, защото е важно да чуем експертите. Трябва максимално да гарантираме сигурността и коректността на вота, да защитим правата на гражданите“, смята Дариткова.

В изказването си тя се позова на доклада на ЦИК, според който машинното гласуване в 3 хиляди секции на последните европейски избори се е оказало неоправдано скъпо, а същевременно малък брой гласоподаватели са се възползвали от него. От данните на Комисията е видно, че е имало дори секции с машини, в които няма и един подаден чрез тях глас. Управляващите се аргументират още и със сложността на изборите с многомандатни избирателни райони, които изискват по-сложни бюлетини, а от там и по-сложен софтуер.

„Очертава се риск от загуба на доверие в изборната система на България“, категорична е Дариткова.

Ще помоля защитниците на машинното гласуване да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот, защото така се отклонява вниманието от отговорността на нас, политиците, да водим честна игра в изборните битки“, допълни още председателят на най-голямата парламентарна група.

Освен от ГЕРБ, идеята за отпадане на машинния вот при избори за кметове и парламент се подкрепя и от депутатите от „Обединени патриоти“ и „Воля“. „Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури. Дължим да се произведат избори с легитимен резултат“, каза Дариткова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама