Тръмп не е построил и eдна миля от новата „голяма красива стена“

14:45, 22 юли 19 / Свят 25 986 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на президента Доналд Тръмп не е издигнала и една миля от новата стена в тази част на границата между САЩ и Мексико, където преди нямаше заграждения. „Вашингтон икзаминър“ прави тази констатация 30 месеца, след като Тръмп стана президент и обеща по време на кампанията си изграждането на „голяма хубава стена“.

В изявление от миналата седмица, американските митници и гранична защита (МГЗ), федералната агенция, която наблюдава изграждането на гранични бариери, потвърди, че всички огради, завършени след като Тръмп е встъпил в длъжност,са там, където са "места на порутени проекти", защото съществуващата ограда се нуждае от подмяна.

Тръмп ще предложи гражданство на 1,8 милиона имигранти

Агенцията съобщи, че е построила 51 мили от стоманената ограда с финансиране, което е било заделено през финансовите 2017 и 2018 г. Но докато финансирането е било предназначено както за замяна на остарели стени, така и за поставяне на бариери, където преди това нямаше, правителството е завърши само проектите за подмяна. Проектите за осигуряване на зони без ограда са все още в процес на разработка.

50-те мили от подменени прегради са с 10 мили повече от началото на април. За две и половина години работа на Тръмп, неговата администрация е инсталирала средно 1,7 мили бариера на месец и нищо от това в райони, които преди не са имали някаква бариера. Общо 205 мили нови и подменени бариери бяха финансирани през последните две години и половина, откакто Тръмп пое властта.

Мексико разположи 15 000 свои войници на границата със САЩ

Високопоставен служител от администрацията каза на „Вашингтон икзаминър“, че Граничният патрул и Инженерният корпус на армията са действали по-бързо по проекти за подмяна, отколкото по новите, тъй като процесът на одобряване на екологични и зониращи разрешения е далеч по-малък, отколкото при границите без бариера.

Друг високопоставен представител на администрацията обвинява демократите в Конгреса за блокиране на финансирането на проекти, които Белият дом се опитва да прокара.

Въпреки липсата на нови бариери, Тръмп аплодира неговата администрация за изграждането на повече гранични прегради. Неговата кампания за 2020 г. превърна граничната стена в основно послание.

Кампанията на Тръмп за 2020 г. дебютира с лозунга "Завърши стената" на първи му митинг през 2019 г. в Ел Пасо, Тексас. В един момент по време на речта му тълпата започна да скандира "да се построи тази стена". Тръмп отговори: "Сега вие наистина имате предвид "да завършим тази стена ", защото сме изградили много от нея", макар че той не сподели конкретни числа с присъстващите хиляди хора.

Първоначално Белият дом убеди Конгреса да финансира проекти за подмяна през 2017 г., след което през 2018 г. да получи повече пари за замяна и проекти в части от границата, които нямат бариери.

Конгресът през 2017 г. одобри 341 милиона долара за 40 мили подмяна на стена в районите на Сан Диего, Калифорния; Санта Тереза, Северно Мексико; Калексико, Калифорния; и Ел Пасо, Тексас.

„Към тази дата МГЗ са приключили с изграждането на около 99 процента от 40-те мили, финансирани през 2017 г. Освен това продължава строителството на 35 врати за затваряне на пропуските в сегашната гранична инфраструктура в сектора на долината на Рио Гранде,” гласи изявление на Министерството на вътрешната сигурност.

В законопроекта за финансирането на правителството за 2018 г. депутатите одобриха 1,375 милиарда долара за 80 мили нови и ремонт на стари стени в долината на Рио Гранде в Тексас, различни региони на Калифорния и Юма, Аризона. От МГЗ казаха, че са завършени приблизително 10 мили от тази част, от която нито една не е била ново съоръжение.

Междувременно администрацията продължава да твърди, че значителни части от новата стена ще бъдат завършени през времето до изтичане на мандата на Тръмп.

Приблизително на 700 мили от границата с дължина 2000 мили има някаква бариера в резултат на Закона за защитна ограда, който бе приет от Конгреса по време на администрацията на Джордж У. Буш. Това беше първият голям законодателен акт, който финансира изграждането на бариери по южната граница.

Приблизително 400 мили са стоманена ограда, сравнима с планираната нова стена, само че по-къса. Другите 300 мили бариера са в Нормандски стил или от стоманени греди, закрепени заедно, за да се предотврати движението на автомобили. Оградата от четири метра височина обаче не пречи на хората да преминават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама