Тръмп ще предложи гражданство на 1,8 милиона имигранти

11:28, 26 яну 18 / Свят 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп ще предложи законопроект, който проправя пътя към американско гражданство за около 1,8 милиона души, съобщават световните агенции. Това са нелегални имигранти, които са доведени в страната като деца преди около 30 години.

Законопроектът за „мечтателите“ (както наричат в САЩ тези американци) е основно искане на демократите в Конгреса, за да гласуват финансирането на исканата от Тръмп стена с Мексико в размер на 25 милиона долара. Тези спорове спряха и финансирането на цялата американска администрация, което доведе до спиране на работа на редица агенции и служби.

От Белия дом обясняват, че вероятно компромисното предложение ще събере необходимите гласове за гласуване на стената на Тръмп. Демократите обаче разкритикуваха законопроекта.

Изтеклият по медиите документ предвижда 10-12-годишен период към получаване на гражданство за 1,8 милиона души. Сред тях са 700 000 „мечтатели“, които бяха защитени от програмата от времето на президента Барак Обама Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca). Останалите имигранти не са част от тази програма, но отговарят на изискванията.

Законопроектът дава възможност и за т.нар. верижна миграция, която разрешава на американски граждани да осигурят визи за своите съпрузи и деца, но не и за по-далечни членове на семейството.

Белият дом иска да се спре и лотарията за визи, която раздава на 50 000 души от целия свят всяка година „зелена карта“ на случаен принцип. През септември Тръмп отмени програмата и даде на Конгреса срок до март месец да измисли нов план. До този момент той е отхвърлил всички направени предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама