Мистерия обгръща открити древноримски монети в Унгария

20:15, 21 юли 19 / Любопитно 25 627 Шрифт:
Topnovini

Огромна и уникална находка от антични и римски монети, разкрита в една от еврейските гета на Унгария, постави пред догадки без отговор историците.

Развълнувани от случайното откриване на 2800 златни и сребърни монети, обхващащи десетилетия и континенти, изследователите не са наясно обаче кой ги е събрал и след това ги е скрил, съобщава БГНЕС.

Мистерията се задълбочава от това, че монетите вероятно са били закопани под къщата, чийто собственик, вероятният колекционер, се предполага, че е бил убит по време на Холокоста.

Според унгарска еврейска организация съкровището също разкрива оставащите пропуски за това, което е известно за евреите в Унгария по време на Втората световна война.

Сегашните собственици на къщата в град Кечели, на 190 километра югозападно от столицата Будапеща, се натъкнаха на монетите през февруари по време на работа по избата.

Вероятно монетите са били скрити от еврейски собственик, който по-късно е депортиран в нацистки немски лагер за смъртта през 1944 г., казва Балинт Хаваши, директор на музея „Балатони“, където предметите в момента са изложени. "Това е безценна колекция, която също може да ни помогне да научим повече за Холокоста", каза Хаваши.

В писмо до музея сегашните собственици на къщата обясняват как са изкопали дупка в мазето след изпомпване на подпочвена вода и така са стигнало до имането. "Ние бавно изкопахме пет внимателно затворени и заровени стъклени буркани", гласи писмото. "Когато отворихме една от тях, се изправихме пред невероятна гледка, точно както в една приказка: стотици монети, истинско съкровище", продължава писмото. "Надяваме се, че един ден то може да се върне на законните си собственици."

Открилите съкровището са поискали анонимност, казват от музея, откъдето също така отказаха да разкрият точното местоположение на къщата.

Въпреки че монетите не са оценени, Хаваши казва, че колекцията е "уникална ... по отношение на географското разпространение, времевия период - от древността до 20-ти век - и големия обем".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.