Официално: България дава подкрепата си за Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

18:25, 20 юли 19 / Политика 25 1361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това са потвърдили от правителствената пресслужба за БНР и БНТ след изказване на премиера по-рано днес.

До неотдавна Лаура Кьовеши оглавяваше румънската антикорупционна агенция. Освен нея, за новия пост се състезаваше и французинът Жан-Франсоа Бонер, но тази седмица кандидатурата му беше оттеглена и Франция декларира подкрепа за румънката.

Борисов ще подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор

Окончателното решение трябва да бъде утвърдено от Европейския съвет и Европарламента. Европейската прокуратура трябва да заработи до края на следващата година. Тя ще има право да разследва престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, пране на пари и трансгранични измами с ДДС.

В личния си профил във facebook, лидерът на БСП Корнелия Нинова написа, че Кьовеши може да е носител на справедливост за европейските граждани.

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати", написа Нинова и добави: "Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер, посочва лидерът на БСП и добавя към Борисов: Време ви е за притеснения".

"Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех", пише в заключение още Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама