12 министри готвят оставки, ако Борис Джонсън стане премиер

13:26, 19 юли 19 / Свят 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от дузина британски министри се готвят да напуснат момента, в който Борис Джонсън стане премиер следващата седмица, съобщи в. „Сън“.

Високопоставени тори се присъединиха към лейбъристите и либердемократите, за да направят невъзможно премиерът да спре или да „прекрати“ сесията на парламента тази есен, за да прокара без депутатите Брекзит без сделка.

Те спечелиха с 315 гласа „за“ срещу 274 души, а министърът на цифровите технологии Марго Джеймс подаде оставка, за да се присъедини към 17-те бунтовници сред торите, които се изправиха срещу правителството.

Джеймс каза: „Време беше за мен да се изправя.“

Борис Джонсън планира избори през лятото на 2020

„Сън“ може да разкрие други големи играчи, които се готвят да напуснат във вторник, след като неизбежната победа на Джонсън се потвърди.

Очаква се да се оттегли Филип Хамънд заедно с министъра на правосъдието Дейвид Гауке и колегата му по икономиката Грег Кларк.

И тримата се въздържаха при гласуването в сряда.

Търговската политика на САЩ и Брекзит са основните рискове за европейската икономика

Няколко младши министри също се разбунтуваха, включително министърът във външното министерство сър Алан Дънкан - бивш за Твърди се, че е казала на приятели, че ще напусне по принцип следващата седмица.

Други, за които се очаква да напуснат, са министърът на Северна Ирландия Карън Брадли, министърът за климатичните промени Клер Пери и министърът на имиграцията Каролайн Ноукс.

Борис Джонсън води убедително за поста лидер на Консервативната партия

Бившият депутат от торите Ана Субри, която ръководи „Промяна Великобритания“, каза: "Има голяма група от консервативни депутати, готови да се противопоставят на крайностите и абсолютните ужаси на Борис Джонсън“.

Но главният помощник на Джонсън Конър Бърнс каза на привържениците на оставането на Великобритания в ЕС да „отстъпят“ и да позволят на бъдещия премиер да осигури обещания на британците Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама