Румен Радев: Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка

17:10, 18 юли 19 / Политика 25 547 Topnovini
1
2
3
4

''Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка'', това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница, предаде "Фокус".

Бойко Борисов: Аз настоявах да платим накуп самолетите F-16, омръзна ми да плащам борчове

''Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности'', посочи Румен Радев.

''Основното предназначение на транспортните самолети и вертолети е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има'', заяви той.

Комисията по отбрана одобри сделката за F-16

''Искам, когато говорим за такива неща, да се има предвид, че те са изключително сериозни'', поясни президентът.

Ген. Попов: Самолети като Ф-16 ще вдигнат националното ни самочувствие

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде той готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен.

''Въоръжения, спомагателно оборудване, системи за планиране, инфраструктура голяма, логистика - транспорт, лицензии, разрешителни, обучения, гаранции, застраховки - нещата са страшно много. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности'', заяви президентът.

Каракачанов: Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16

''Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбивам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка'', коментира още Румен Радев.

Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре - у нас.

''Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях'', заяви президентът Радев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани