Окончателно: Отдават плажовете на концесия по улеснена процедура

10:54, 18 юли 19 / Политика 25 338 Topnovini
 БГНЕС
1
 БГНЕС
2

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за концесиите, с които се променя режимът за възлагане на концесия на морските плажове, предаде БГНЕС.

Парламентът прие промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове

Новите текстове предвиждат процедурата по концесиониране на плажовете да премине от Закона за концесиите в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а промяната цели да създаде улеснени правила и гъвкаво национално законодателство. Причината – обикновената процедура е твърде дълга и тромава, което поставя под риск стопанисването на някои морски ивици, а от там и на летния туристически продукт.

По данни на Министерството на туризма по родното ни Черноморие има общо 237 плажа, а от тях 144 са отдадени на концесия или под наем.

Според депутатите от НФСБ  с настоящите промени „и хлябът, и ножът“ се оказват в министерството, което ще може да отдава плажовете на „приближени бизнесмени“.

„Законът, който бе приет днес, дава изключителна прозрачност и гаранция за това как ще се осъществяват процедурите за концесия на морските плажове“, увери от своя страна министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че откакто ръководеното от нея министерство управлява концесиите има ръст на доходите за държавата от тях, а някои от договорите са прекратени заради нарушения, което е доказателство за стриктния контрол.

Процедурата е прозрачна и ясна. Всички изисквания ще се публикуват на сайта на Министерството на туризма. Всеки, който има право и иска да участва в тази процедура, ще го направи“, каза още Ангелкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 17 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.