Бяла ще кандидатства за еврофинансиране за ремонта на моста на Колю Фичето

10:36, 18 юли 19 / Общество 25 269 Topnovini
1

Община Бяла ще кандидатства с проект за европейско финансиране, с което да се ремонтира мостът на Колю Фичето край града, съобщи кметът на Бяла Димитър Славов.

Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на 152-годишното съоръжение са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните, предаде БТА.

Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече. Кметът обясни, че е изготвен идеен проект, с който освен ремонт на моста е включено и изграждането на допълнителна инфраструктура - паркинг, информационен център, обръщало за автобуси, малък музей на Фичето.

От Националния институт за недвижимо културно наследство, където било входирано заданието за становище, вчера е получен отговор, че то е одобрено. Славов обясни, че ще се кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж", като предстои проектът да бъде остойностен.

Кметът припомня, че от обявената преди време дарителска кампания за реставрацията на моста са събрани около 10 000 лева. С волята на дарителите със средствата и с допълнителна финансова помощ от общината е създаден документален филм за съоръжението над река Янтра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани