Кога да правим подаръци?

08:20, 17 юли 19 / Любопитно 25 1234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редки подаръци без причина могат да бъдат подозрителни, но ако правите малки подаръци постоянно, това ще донесе радост и ще укрепи взаимоотношенията със семейството и приятелите. Експерти разказаха пред РИА Новости за това в навечерието на Деня на подаръците, който се чества на 17 юли.

Според експерта по етикет Елеонора Басманова, няма нищо лошо да правите подаръци постоянно време, но ако това се случва изключително рядко, неочакваният подарък може да изглежда подозрителен.

"Ако някой подари нещо без повод - просто случайно купи нещо за приятел, майка си или свекърва си , макар и да е нещо дребно, това винаги действа прекрасно. Но ако неочаквано донесете огромен букет на съпругата си, тя може и да си помисли, че мъжът и е „кривнал от правия път”, каза Басманова.

Според нея малките подаръци, които се дават системно, задължително укрепват отношенията и приятелството.

"Когато видим нещо, в което сме сигурни, че ще подхожда на моя приятел, ние го купуваме без да имаме специален повод. Как оценяваме това? Оценяваме го като високо качество на нашето приятелство, като израз на обич и съчувствие, като способност да се грижим за другия. Не бива да чакаме важна дата или събитие, за да зарадваме хората, които обичаме.”, съветва експертът.

„Ако става дума за колега, или това е връзка между не много близки хора неочакваният подарък може да се възприеме като подкуп.”, предупреждава тя.

Ръководителят на отдела по психология на личността на психологическия факултет на Московския държавен университет Александър Асмолов каза, че подаръкът трябва да е част от междуличностните отношения, иначе "жестът остава празен”.

"Когато подаръкът действа като символ на предавано щастие и е знак на любов, знак на нежност, признак на желанието за общуване - този дар е безценен, той престава да бъде просто нещо, и става уникален двигател в развитието на взаимоотношенията.”, обясни психологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама