Официално: Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на ЕК

20:35, 16 юли 19 / Свят 25 1882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Урсула фон дер Лайен е избрана за председател на Европейската комисия. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер.

Евродепутатите решават дали Урсула фон дер Лайен ще застане начело на ЕК

Гласуването за председател на Европейската комисия приключи. Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията. За нея гласуваха 383 евродепутати.

Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и министър в четири правителства, дъщеря на премиер на Долна Саксония и потомка на един от най-успешните руски индустриалци барон Лев Герасимович Кноп.

Първите 13 години от живота си Урсула фон дер Лайен прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски.

В правителствата на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема различни постове. Майката на седем деца най-напред пое министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Урсула фон дер Лайен ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година тя пое министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до 15 юли, когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама